Isosaaren henkeä hakemassa – uusittu golfkenttä parantaa pelimahdollisuuksia

Kävimme tutustumassa uusittuun Isosaaren kenttään, joka sijaitsee Helsingin edustalla. GoGolf Isosaaressa on neljä uutta väylää, jotta golfarit ja saaren muut vierailijat voisivat kulkea paremmin rinnakkain.

Pimenevässä elokuun illassa yliluutnantti Ikävalko ja luutnantti Englund käyvät veljellistä, mutta kiihkeää vääntöään Isosaaren upseerikerholla. Taskulämmin on virrannut illan aikana, äänen taso on noussut, eikä ikuinen kysymys saaren kovimmasta tykkimiehestä ole vieläkään selvinnyt.

Onneksi asian lopulliseen selvittämiseen on olemassa oiva, rauhanomainen keino.

Pari golfmailaa kainalossa upseerit marssivat puolisotilaallisessa rytmissä omalle kentälleen ratkomaan asiaa.

Tämä kaikki on edelleen mahdollista toteuttaa hienon ja hurjankin historian omaavalla entisellä linnakesaarella. Isosaari on kaikessa komeudessaan mystinen paikka, jossa jokainen mukulakivi tai vanha rakennus voisi kertoa oman tarinansa. Isosaari on koettava itse ja kirjoitettava tarinoille omanlaisensa loppu.

GoGolf Isosaaren golfelämys on vertaansa vailla. On vaikea kuvitella toista yhtä uniikkia paikkaa pallon ilmaan lyömiselle. Täydelliseen kuntoon hiottu viheriö, jonka taustalla komeilee vanha kasematti ja moderni tutka-asema. Näky on monella tapaa häkellyttävä.

Isosaaren golfkentällä on tehty viimeisen vajaan vuoden aikana hurja määrä töitä. Kentän pelattavuutta on parannettu, jotta muut saaren kävijät ja golfarit kulkisivat paremmin rinnakkain. Viheriöitä on uudistettu isolla kädellä eikä jälki voisi olla parempi.

Pääsin osallistumaan uuden kentän avajaisiin kuumana kesäkuun lopun päivänä. Kentän muutostyöt suunnitellut Lassi Pekka Tilander kertoi muutostöistä ja ihmetteli myös itse, kuinka viheriöt oli saatu pidettyä kuuman alkukesän aikana saaressa niin hienossa kunnossa.

Kuohuvan nostamisen jälkeen Tilander pääsi itseoikeutetusti lyömään avauslyönnin uudistetulla kentällä.

Ennen varsinaisia pelejä myös GoGolf Isosaaren kenttävastaava Lotta Järvimaa kertoi arjestaan Isosaaressa. Vaikka työ on rankkaa eikä kelloa katsota, ei kovinkaan monella ole työmaa näin upealla sijainnilla. Järvimaa on todellinen moniottelija, jonka hymy ei hyydy tiukassakaan paikassa.

Isosaareen tulevat golfarit tuntevat olonsa välittömästi tervetulleiksi Järvimaan huolehtivassa ja hersyvässä otteessa.

Ensimmäisellä väylällä totutellaan tulevaan. Lyhyt lyönti, joka ei kuitenkaan saa karata pitkäksi. Muuten ollaan Suomenlahdessa. Oli hieno fiilis päästä puttaamaan palloa kuppiin avomerinäkymällä.

Toinen väylä oikeastaan huutaa, että tervetuloa Isosaareen. 100 metrin (pro tee 130 metriä) avaus lyödään meren yli kaislikon takana olevalle viheriölle.

Ei tarvitse olla kummoinenkaan ennustaja arvatakseen, että kaislikko imuroi palloja kesän aikana huolella. Mahdollisen kadonneen avauksen jälkeen peliä saa jatkaa drop zonelta, jolloin kaikkia palloja ei tarvitse ampua kaislikkoon.

Kolmannen väylän avauspaikka saa kokeneenkin pelaajan hetkeksi miettimään. Mäntyjen latvat muodostavat noin neljä metriä leveän aukon, josta pallo pitäisi saada kulkemaan. Lippu näkyy, eikä matka ole pitkä. Mutta, jos joskus lyönnin toivoisi olevan tarkka, on se tällä väylällä. Väylällä kolme bunkkeri golfkentällä saa aivan uuden merkityksen.

Neljättä väylää koristaa kasematti, joka viimeistään saa tilanteen tuntumaan täysin erityiseltä. Varmaksi en tiedä, mutta kasematin kylkeen on joskus voinut osua erilaiset ammukset kuin golfpallot. Väylät 5–8 pelataan talojen keskellä.

Silkkinen viheriö rapistuneen talon edessä luo taas yhden vau-efektin. Talon seinään viritetyt iskusuojat kertovat kylkiosumien karusta todellisuudesta.

Ennen viimeistä avausta istuin rantakivelle liottamaan varpaitani vedessä ja tuijottelin hetken kohti kaupunkia. Vaikka olen usealla kentällä pelannut, tällaista avausta en koskaan ollut suorittanut. Enkä ehkä olisi osannut sitä mieleeni piirtääkään. 117 metriä (pro tee 144 metriä) lyödään meren ja uimarannan yli. Pro tee on käytännössä meressä ja kovalla tuulella saattavat kengät kastua aaltojen toimesta.

Kierroksen jälkeen astelimme Upseerikerholle ja melkein saatoin aistia yliluutnantin ja luutnantin vääntämässä siellä. Haistoinko jopa taskulämpimän? Astuessani kynnyksen yli ryhtini suoristui automaattisesti ja saatoin jopa vetää käden lippaan. Aliupseeri Upseerikerholla.

Kerhon lohikeitto kylmällä juomalla tarjoiltuna viimeisteli kierroksen. Koko elämyksen kruunasi vilvoittava pulahdus meressä. Rantasauna jäi vielä odottamaan seuraavaa kertaa.

Laivamatkalla Kauppatorille kävi aluksessa iloinen puheensorina. Tyytyväisyys paistoi kilpaa auringon kanssa jokaisen kasvoilla. Pääsimme ensimmäisten joukossa testaamaan uusittua kenttää uniikissa ympäristössä.


Näin pääset Isosaareen pelaamaan

Isosaareen voi saapua reittiliikenteen aluksella tai omalla veneellä.

Isosaaren reittiliikenne lähtee Kauppatorin laiturilta numero 17. (Korkeasaaren ja Suomenlinnan laiturin välistä). Matkalippu (meno-paluu 20 €, aikuiset) kannattaa ostaa etukäteen Suomen saaristokuljetuksen verkkokaupasta.

Saavu satamaan 10 minuuttia ennen kuljetuksen aikataulun mukaista lähtöä ja valmistaudu näyttämään matkalippusi kuljetuksen alussa suoritettavan matkalippujen tarkastuksen yhteydessä.

24.6.–22.8. välisenä aikana lautta lähtee Kauppatorilta ti-su klo 10, 12, 14 ja 16. Paluu saarelta Kauppatorille tapahtuu klo 11, 13, 15 ja 17.15.

Peliaikaa Isosaaressa on yhteislähdöin kaksi tuntia. Pelivuoro varataan etukäteen Chronogolf-ajanvarausjärjestelmästä.

Suunnittele golfpäiväsi niin, että varaat riittävästi aikaa Isosaaressa pelaamiselle, syömiselle, saunomiselle ja uimiselle ja halutessasi omatoimiselle tai opastetulle kävelylle tutustuen saaren hurmaavaan luontoon ja historiaan sekä upeisiin nähtävyyksiin.

Isosaaren golfpaketin, joka sisältää lauttamatkan, pelin, lohikeiton ja saunan, voi ostaa esimerkiksi lahjaksi GoGolf Shopista.


Vaikka olisit pelannut golfia kuinka paljon ja missä päin maailmaa tahansa, on Isosaaren golfkenttä erityinen. Sitä ei voi pelkästään kuvailla, se pitää kokea.

GoGolf Isosaari on osa GoGolf-konsernia.